Aki nem királyságpárti az nem nevezheti magát magyar konzervatívnak

 A budaörsi csata (1921) kapcsán, 2015. október 23-án tartott megemlékezésen elhangzott beszéd szerkesztőnktől, Pető Zoltántól: 

1921 október 23-án zajlott az ú.n. "budaörsi csata." Horthy Miklós kormányzó hazánk ősi államformáját ugyan helyreállította, sajnálatos módon azonban, legjobb lelkiismerete ellen cselekedve és rossz tanácsadóira hallgatva, lövetett hazánk utolsó királyának csapataira, megakadályozva ezzel az ország legitim uralkodójának visszatértét, aki a királyságról soha le nem mondott. 1956 október 23-án indult el egy olyan folyamat, amelyet valóban helyes lenne "ellenforradalomnak" nevezni - olyan értelemben, ahogyan Joseph de Maistre is értette e szót, vagyis a forradalom ellentétének értelmében.

Magyarországon az ellenséges megszálló hadsereg és hazai kollaboránsaik, a magyarországi baloldal által bevezetett "köztársaság" ugyanis valóban forradalom volt a felforgatás jegyében: a dolgok megszokott, normális és legitim rendjének felcserélése egy politikai ideológiára. A szuverenitás eszméjét egy olyan entitás kezébe helyezni ("nép") amely bármiféle demagógia által korlátlanul manipulálható finoman szólva is naivitás lenne, azok akik "demokráciáról" beszélnek elfelejtik, hogy a nép mint olyan soha nem uralkodik, mindig a nép nevében uralkodnak. Ezért van szükség egy független hatalmi centrumra, amely a szuverenitás valódi birtokosa, és amely nem függ semmilyen párttól és politikai nyomásgyakorló csoporttól, lobby-tól sem. Ez a hatalmi centrum normális esetben, a király. Az 1956-os ellenforradalom, élén a legitimista Mindszenty hercegprímással, a "régi Magyarország" egyik utolsó képviselőjével, nem csak a kommunizmus ellen irányult. Ekkor volt talán utoljára valamiféle igény a magyar emberekben arra, hogy gátat szabjanak a modern politikai ideológiáknak, hogy fellépjenek valaminek a védelmében, amely nem a francia forradalomból származó ideológia, (legyen az szocializmus, demokratizmus vagy "liberalizmus") hanem egy legitim és saját politikai hagyomány, a Magyar Királyság politikai hagyománya. Úgy tűnik ez az igény azóta megszűnt.

 

Hozzászólások