Kommunizmus

Regionális vörösterror - recenzió

aug
02
Nem alaptalan, hanem nagyon is indokolt Raffay Ernőnek, az előszóban írt méltatása, Szentesi Zöldi László könyve valóban érdemes a figyelemre és méltatásra. Munkájában a magyar történettudomány egyik régi adósságából – ami Tanácsdiktatúra történéseinek hiteles feltárása –, törleszt egy fontos tételt és forrásokra támaszkodva, a szakirodalom – és nem az annak mondott pártirodalom – alapos ismeretében a szolnoki események korszerű, jegyzetelt össze-foglalását nyújtja az olvasóknak.
Posted By bercesa tovább

Pirkadat ez, vagy véres az ég alja?

már
19
Közeledve az első magyarországi kommunista diktatúra létrejöttének vérveres dátumához, amely a Magyarországi Szocialista Párt (MSZP) nevéhez lehet fűzni, mindig maximalizálódik az ellenforradalmi hangulat bennem. Szerencsére nincsen okom ezt különösebben visszatartani jó pár éve, a magam részéről indokoltnak is tartom minél többet okulni ebből a korszakból (1918-1921). Magyar monarchistának ez a korszak szinte ki nem merülő példatár az eszmék, az akciók, és a reakciók tekintetében.
Posted By Petrus Augustinus tovább

"Egy a jelszónk, a béke, harcba boldog jövőért megyünk..."

máj
17
Magyarországon a szocializmus, a kommunizmus és a republikanizmus mindig nagyon szorosan egymást mellett jártak. 1918/19, 1945/46/49 és 1989 is nagyon jó példák erre. Megegyeztek, kiegyeztek, átverték egymást és eltörölték a királyságot. Ilyen közel azonban még soha nem volt magyar republikánus fővezető és ortodox kommunista talán mint most. Sólyom László Vietnamban járt, parolizott ortodox Sztálintól és nagy kínai tanítványától Maotól nem is olyan messze eső vietnami főkommunistákkal. Ez önmagában is szívet és lelket gyönyörködtető esemény.
Posted By Petrus Augustinus tovább
Feliratkozás RSS - Kommunizmus csatornájára