Nemzetiszocializmus

Német megszállás, magyar szuverenitás – szájbarágás, tények és konzekvenciák

ápr
26
„Nehogy már megszállás legyen az, amikor a szövetségesek bejönnek!” – mondja komolykodó hangsúllyal a fiatalember és elszántan megigazítja a napszemüvegét, meg az oldalán a nadrágszíjat, hogy az elkötelezett márkás póló jobban feszüljön rajta. „Balliberális maszlag ez, nem kell bevenni. Akkor a tündék is megszállták a Helm-szurdokot, igaz?” – és röhögve megveregeti a társa vállát, aki díjazza az egészet.
Posted By bercesa tovább

Habsburgok és a nemzetiszocialista Németország

júl
22
„A nemzetiszocializmus ideológiájának – nem kell magyarázni – köze nem volt a dinasztikus hagyományokhoz. Viszont szükséges arra reagálni, hogy miért elsősorban a Habsburgok és Hitler között alakult ki konfliktus, s miért nem az ugyanúgy a trónról letaszított, ugyancsak német Hohenzollern-ház és Hitler között. Ugyanis amíg a náci propagandagépezet [...] folyamatosan hivatkozott Poroszország és a második császárság – hamisan értelmezett és kifordított – hagyományaira, a Habsburg Birodalommal a lehető legteljesebb ellenállást tanúsította.” Írta: Fóris Ákos
Posted By bercesa tovább

Habsburg kontra Hitler – a restauráció előnyei és buktatói egy könyv kapcsán

dec
31
Igazán hálásak lehetünk a sorsnak, amiért olyan kitartó és jól felkészült történészek, mint Fiziker Róbert élnek közöttünk. Kitartó, mert kemény köznevelésben végzett munka mellett olyan téma iránt érdeklődik, amely nem mindennapi és alapos utánajárást is igényelt, ez pedig az osztrák legitimizmus története a két világháború között, annak minden helyi- és világtörténeti hozadékával együtt. Írta: Pánczél Hegedűs János.
Posted By bercesa tovább
Feliratkozás RSS - Nemzetiszocializmus csatornájára