gróf Bethlen István

Károly király feljegyzései

ápr
01
Boldog IV. Károly királyunk mennyei születésnapjának 100. évfordulójára.
Posted By Petrus Augustinus tovább

A demokráciáról, a felső tízezerről és az ország tekintélyének a helyreállításáról

okt
05
Én elsősorban nem mint magyar miniszterelnök, nem mint a nemzet többségének és a kormányzó bizalmának folytán a politikai hatalmat gyakorló magyar miniszterelnök jelentem meg Kaposvárott. hanem mint a legfiatalabb gazdája ennek a városnak. Én egy elég tekintélyes vagyon roncsait hoztam ide. Úgy érzem magamat ebben a percben, mint hajótörött, mint olyan, aki menedéket keres ebben a vármegyében a magyar lelkek és szívek között. Gróf Bethlen István beszéde.
Posted By bercesa tovább

"A kormányunk kellő erélyt fog mutatni a királlyal szemben a győzelemhez" - gróf Bethlen István és gróf Bánffy Miklós nyilatkozatai Boldog IV. Károly király második restaurációs kísérlete után

szep
13
A magyar miniszterelnök leszámolt Károllyal – a New York Times interjúja Bethlen Istvánnal, 1921. október. „Le kell mondania” – mondja Bethlen gróf. – „Nem lehet megbízni benne.” Bánffy magyarázza a paradoxont: elveiktől függetlenül az elkötelezett monarchisták is a király személye ellen fordulhatnak. A párizsi nagykövetségek késlekednek a válasszal. Internálás egy dunai őrhajón – a végső döntés szombaton várható (*) Cyril Brown tudósít Különtávirat a New York Times-nak Budapest, 1921. október 27.
Posted By SzVD tovább
Feliratkozás RSS - gróf Bethlen István csatornájára