Párbeszéd

„Monarchia és birodalomelmélet” – beszámoló egy kerekasztal-beszélgetésről

szep
17
A Német–Magyar Filozófiai Társaság és az Osztrák Kulturális Fórum 2015. szeptember 15-én tartott kerekasztal-beszélgetést ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában Dezső Tamás habilitált egyetemi docens, a Bölcsészettudományi Kar leköszönt dékánjának, Gerő András egyetemi tanár, a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék tanszékvezetőjének és Arno Strohmeyes, a Salzburgi Egyetem professzorának részvételével. Írta: Fóris Ákos.
Posted By Petrus Augustinus tovább

Amit ma köztársaságnak neveznek Magyarországon, az nem res publica, inkább interregnum – Molnár Attila Károly és Pánczél Hegedűs János beszélgetése

ápr
08
A beszélgetés spontán ötlet volt, de nagy szerepe volt benne, hogy korábban ezzel kapcsolatos álláspontjaikat a felek sohasem tisztázták, csak homályos szimpátiát érzékeltek inkább. E mellett jelentős ösztönző erő volt az erős, nemes török tea is és egy szerzői kötetcsere is.
Posted By bercesa tovább

Magyarország szelleme nem pusztulhat el, csupán elrejtőzhet - interjú Charles A. Coulombe amerikai történésszel

feb
26
Charles A. Coulombe 1960-ban született New Yorkban. Jelentős katolikus történész, író, előadó, újságíró. Számos tanulmány, könyv, valamint újságcikk szerzője. Számos egyéb folyóirat mellett a Gnosis, a National Catholic Register, a New Oxford Review, valamint a Fate hasábjain jelennek meg publikációi. Meghatározó személyisége az amerikai katolikus köröknek. Politikai , vallási, valamint egyéb kérdésben tart / tartott előadásokat a világ megannyi országában, köztük Romániában és Szlovákiában is.
Posted By bercesa tovább

Teljes reménytelenség állapotában is érdemes elköteleződni a királyság mellett - Horváth Róbert és Pánczél Hegedűs János vitája

feb
07
A felek régebbről ismerik egymást, a kapcsolat azonban mintegy tizenöt éve megszakadt. Portálunk főszerkesztője, Pánczél Hegedűs János azért tartotta fontosnak a beszélgetést, mert azt tapasztalta, hogy a monarchizmus újjáéledéséhez sokan a metafizikai tradicionalitás oldaláról közelítenek, és úgy vélte, hogy egy közvetlen diskurzus sok – másokban is felmerülő – kérdést megválaszolhat, illetve konstruktív kritikára ad alkalmat, valamint a királyság melletti érvelés spektrumát is szélesítheti.
Posted By bercesa tovább

A Monarchia kiképzési módszertanának mai öröksége - Interjú Dr. Zöllei Zoltán nyá.alezredes közelharc-kézitusa szakértővel

jan
15
Közismert tény, hogy a királyi Magyarország emlékei szerte az országban fellelhetőek az arra figyelmesek számára. Az Osztrák-Magyar Monarchia közös haderejének számos tekintetben olyan előremutató vívmányai voltak, melyek bizonyos aspektusai napjaink hadviselésében is hasznosíthatóak. A téma szakértője Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes által alapított Közelharc-Kézitusa kiképzési szakág számos elemet hasznosít mind elméletben, mind pedig gyakorlatban a K.U.K kiképzési módszertani örökségéből.
Posted By bercesa tovább
Feliratkozás RSS - Párbeszéd csatornájára