Reményteli hídavató: Horthy Miklós-híd vagy IV. Boldog Károly király-híd?

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld közös pályázatot ír ki az új, Szigetet Révfaluval összekötő híd elnevezésére. A lakosság ötleteiből kiválasztva szeretné a napilap és az önkormányzat a legméltóbb nevet megtalálni a megyeszékhely új hídjához.

A beérkezett javaslatokból a szakmai zsűri november 9-ig kiválasztja a legjobbakat. Szavazni a legjobb névre a kisalfold.hu-n és a gyor.hu internetes oldalon lehet. A híd azt a nevet fogja viselni, amelyre a legtöbb szavazat érkezik. A győztes név „kitalálója” jutalomban részesül. Ha többen is javasolták a győztes nevet, az kapja a jutalmat, akinek a javaslata előbb érkezett be, a nyeremény összege: nettó 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány.

A pályázatokat a következő e-mail címre várják 2009. szeptember 5-től: hid@kisalfold.hu.

A pályázatnak tartalmaznia kell a javasolni kívánt nevet, a rövid indoklást, a pályázó nevét, címét és telefonszámát. A pályázaton minden természetes személy részt vehet, kivéve Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményei és a Kisalföld dolgozóit, valamint közvetlen hozzátartozóikat.

***

Győrben nagyon régen nem épült fel új híd. Most végre fog. Egy, a várost elkerülő, nagy forgalmú, minden térképen, minden GPS-en számon tartott, bejelölt híd. Ennek mindenképpen örülni kell, de másnak is lehet a híddal kapcsolatosan örülni. A város konzervatív-, nemzeti-, vallásos közössége ugyanis megmozdult, hogy méltó nevet kapjon az új, talán a város jövőjét is jelképező létesítmény.

Két nagyon jó ötlet is felmerült, ami számunkra mindenképpen pozitív.

Az első, hogy legyen az új híd Horthy Miklós-híd. Az elképzelést az támasztaná alá, hogy a ma is Turullal ékesített Petőfi-híd korábbi neve Horthy-híd volt. Horthyt ezen indokon felül, Győrhöz – a kormányzói feladatkörön túl is – az köti, hogy kormányzósága idején indul meg Győr nagyméretű ipari fejlődése, emlékezzünk csak az ún.” győri-programra”, amikor a mai Rába gyár első komolyabb fejlesztéseit kapja. Ebben az időszakban indul meg a város iparosodása és lélekszámának növekedése.

A második elképzelés, hogy a híd legyen Boldog IV. Károly-híd. A jól hangzó „Károly-híd” (Prága) elnevezésen túl az adna indokot a boldoggá avatott ezeddig utolsó magyar királyról történő elnevezésnek, hogy az immáron közismert fénykép tanúsága szerint is a nyugat-dunántúli honvédségi alakulatok Győrött (is)felesküdtek újra a királyra, amikor restaurációs kisérletei alkalmával visszatért, amely jelenetet mutatja a híres, az azóta lebombázott állomásépületben készült fénykép. Arról a körülményről nem is beszélve, hogy a megyében található Boldog IV. Károly kápolnája Dénesfán, ahol minden évben megemlékeznek utolsó legitim királyunkról és a restaurációs kísérletekről.

Kérünk mindenkit, szavazzon e-mailben és támogassa a fentebbi elképzelések közül az egyiket! Ne is csak a megnyerhető pénzért, hanem azért, hogy megmutathassa a magyarság, van olyan erős, ha összefog, hogy nem egy azóta elpatkolt kommunista sztahanovistáról, vagy kétséges magyar politikusról kapja nevét Győr új hídja.

Ha Horthy Miklósra kívánnak szavazni, vagy ha IV. Boldog Károlyra, a fenti indokokat nyugodtan fölhasználhatják, és azok szabadon kiegészíthetőek akár más okokkal is. A névpályázat beérkezési e-mailes határideje: 2009. október 31.

Szavazz Magyar! Szavaz a Múltadra, hogy szavazhass a Jövődre!

Hozzászólások