gróf Sigray Antal

Károly király feljegyzései

ápr
01
Boldog IV. Károly királyunk mennyei születésnapjának 100. évfordulójára.
Posted By Petrus Augustinus tovább

A magyar királyi hatalomnak nem kell tartania a népakarat megnyilatkozásától

szep
06
A mi békekészségünk őszinte és igaz, de nem terjedhet odáig, hogy hívatlanok beleszólhassanak belügyeinkbe, amellyé a királyság helyreállításának kérdését is tennünk kell. Meggyőződésem, ha a magyar nemzet egyszer nemcsak megérti és átérzi, de határozottan ki is nyilvánítja abbeli szándékát, hogy a királyságot helyreállítja, akkor ezen jogos követelésével előbb-utóbb a fennálló összes külpolitikai akadályokat le fogja győzni.
Posted By bercesa tovább

Bevonulás, felvonulás, elmulasztás

nov
17
Tegnap volt 89 éve annak, hogy Horthy Miklós bevonult a "vörös rongyokba" öltözött városba, Budapestre, hogy azt elfoglalva visszaadja azt a királyságnak. Szép is lenne, mindez de nem így volt. Néhány nappal már bevonult ide ugyanis báró Lehár Antal katonákkal a Dunántúlról, ahol gróf Sigray Antallal helyreállították a rendet és kisebb - nem annyira véres és látványos, de mindenképpen eredményes - takarítást végzett a valóban bűnös városban katonáival, amely a legnagyobb és legjobban felszerelt különítményt alkotta a Nemzeti Hadseregben.
Posted By Petrus Augustinus tovább

A legutolsó aranyágacska letörése - Magyarország utolsó királyának restaurációs kísérletei (I.)

dec
10
Az előzményekről Az első világháborút követő évek egyik legjelentősebb eseményei a „királypuccsokként” a köztudatban lévő események, melyekre talán soha nem esett kellő hangsúly a magyar történetírásban[1]. Ezeket az eseményeket – amelyeknél helytelennek tartjuk a „puccs” kifejezést, hiszen egy jogfolytonosság teljes helyreállításáról, tehát restaurációról volt szó - általában esetlegességük okán szokás csak tárgyalni, nem pedig kellő történelmi súlyuk szerint, amelyet ténylegesen jelentenek. Jelen kis írás erre tesz azonban kísérletet.
Posted By Petrus Augustinus tovább
Feliratkozás RSS - gróf Sigray Antal csatornájára