Vitézi rend

Nekrológ: vitéz József Árpád m. kir. herceg (1933-2017.)

máj
02
2011-ben találkoztam először József herceggel, a magyar királyi család nádori ágának fejével, 1977 óta a Vitézi Rend Főkapitányával. Családi történetek mesélése során derült ki, és levéltári kutatások során vált egyértelművé, hogy ükapám után jogosult vagyok a vitézi címre. Ükapám, Mihalik János a 16. honvéd gyalogezred katonájaként 1916-ban halt hősi halált a déli fronton, Horthy kormányzó 1929-ben posztumusz avatta vitézzé, amit 1930-ban fia, dédapám, az immár névmagyarosításon átesett Maros Mihály legénységi vitézzé avatása követett.
Posted By Petrus Augustinus tovább

Bátorsági Kereszt adományozó ünnepség és Vitézavatás

aug
01
Az elmúlt időszakban, aki figyeli a bűnügyekkel kapcsolatos híreket, emlékezhet egy több nőt megtámadó elkövetőre, aki az éjszaka leple alatt közelítette meg áldozatait, aztán kifosztotta, bántalmazta az egyedül lévőket. Egyik védtelen hölgy lépét is ki kellett venni a késszúrás miatt, amit a támadó ejtett rajta, szerencsére túlélte a támadást.
Posted By bercesa tovább

Mit akar a Vitézi Rend? (*)

júl
13
A Vitézi Rend nem csak egy hagyományőrző hierarchikus szervezeti felépítéssel működő egyetlen nemzetközileg is elismert magyar rend, hanem egy, a mai egyre elsötétülő világban, modern katonai értékrendszernek szorgalmazója. Azért modern, mert hagyományos keresztény értékszemléletet képvisel egy az emberi szabadsággal, egyre jobban visszaélő, libertinista, kishitű világban. Történelmi távlatból tekintve neomodern.
Posted By bercesa tovább

A Vitézi Rend Főkapitányi Jubileumi emlékérem felhívása

dec
08
Emlékérmet bocsájt ki az egyedüli és jogfolytonos Vitézi Rend főkapitánya, vitéz József Árpád vezetősége 35. jubileumának alkalmából. Mint ismeretes, a magyar királyi herceg – aki egyben a Habsburg-ház nádori ágának fője is – 1977 óta vezeti a Rendet elődeihez méltó módon, keresztényi szellemiségben. A Rend méltóképpen kíván tisztelegni hosszú ideje tartó lelkiismeretes munkássága előtt. A „35 éves főkapitányi jubileumi emlékérm” paraméterei a következőek: Anyaga: (36 mm átmérőjű) Bronz Az érem első oldalán v.
Posted By SzVD tovább

Egységesülhet-e a Vitézi Rend? - A Vitézi Rend hivatalos állásfoglalása a Honvédelmi Minisztérium felé

máj
03
A Honvédelmi Minisztérium ez év április 19-ére összehívott egy konferenciát annak érdekében, hogy a Vitézi Rend és hasonló csoportosulások közvetítő szerepet óhajt végezni. A Vitézi Rend nagy örömének adott kifejezést ezért a kezdeményezésért. A Vitézi Rend által megbízott delegáció a következő szövegű állásfoglalást adta át a Honvédelmi Minisztérium képviselőinek; Állásfoglalás
Posted By SzVD tovább

Legitimitás, autoritás, igaz és eleven hagyomány – az egységes és egyetlen Vitézi Rend igényéhez

ápr
15
Szinte anekdotikus az a helyzet, amellyel bárki szembesül, aki arra az elhatározásra jut – érdemei és személyes választása alapján – hogy a Vitézi Rendbe belép. A sajnálatos, de nagyon is jogos kérdés ugyanis, így vetődik fel ebben a pillanatban; melyik Vitézi Rendbe?
Posted By SzVD tovább

A Vitézi Rend megemlékezése a szentéletű királyra és a kormányzóra

dec
10
Vitézi Rend Európa és Afrika Törzsszéke, a Lovagrendek Nemzetközi Állandó Bizottsága által elismert és bejegyzett Rendként, 2010. január 9-én délelőtt 10.00 órai kezdettel európai vitézi találkozót tart Baden-Badenben. Fővédnökünk és Vendégünk
Posted By SzVD tovább

Ez maradt volna a Vitézi Rendből?

feb
22
Írta: Barcsa Gábor Az igazi Vitézi Rend soha nem tért vissza Magyarországra, ezt nem árt leszögezni, ám sok egyesület, alapítvány és egyéb formákban próbálkoznak egyesek a köztársasági mátrixban, sőt nonszensz módon kiszolgálni azt. Nagyon jó példa erre a Vitézi Rend legutóbbi, Echo TV-s szereplése.
Posted By Petrus Augustinus tovább
Feliratkozás RSS - Vitézi rend csatornájára